Levytykset

Kymi Sinfonietta on tehnyt kolme levytystä Alba-levymerkille. Ensilevy "Klami Rhapsodie" julkaistiin syksyllä 2002 ja se oli arvostelumenestys
sekä kotimaassa että ulkomailla.

Jukka Linkola: Täyttyneiden toiveiden maa

Jukka Linkolan ooppera Täyttyneiden toiveiden maa perustuu Toivo Pekkasen tuotantoon ja se oli Kotkan kaupungin tilausteos, jolla juhlistettiin Kotkan 120-vuotisjuhlia vuonna 1998. Libreton pohjana ovat samanniminen pienoisromaani, runokokoelma Lähtö matkalle sekä aforismikokoelma Totuuden ja kirkkauden tiellä. Libreton ovat kirjoittaneet Kari Wilenius, Jukka Linkola ja Anita Myllymäki, joka ohjasi oopperan kantaesityksen maaliskuussa 1998.

Kymi Sinfonietta, solistikaarti ja Kotkan seudun musiikkiopiston oopperakuoro esittivät oopperasta konserttiversion syksyllä 2002 Toivo Pekkasen syntymän 100-vuotisjuhlakonsertissa. Jo silloin oli vireillä ajatus koko oopperan levyttämisestä ja tammikuussa 2003 ooppera nauhoitettiin Kuusankoski-talossa. Levy julkaistiin Alba-levymerkillä syksyllä 2004.

Täyttyneiden toiveiden maa -levyllä Kymi Sinfoniettaa johtaa kapellimestari Juha Nikkola ja solistikaartiin kuuluvat Hannu Jurmu, Lise Holmberg, Katriina Kerppola, Peter Nordman, Hannu Sokka, Kai Huopainen, Riikka Pälli, Jussi Pöllänen, Olli Tuovinen ja Kari Kukkonen. Kuoro-osuudet laulaa Kotkan seudun musiikkiopiston oopperakuoro valmentajanaan Mauri Silvennoinen .

Linkola on sekoittanut musiikkiinsa vaikutteita niin jazzista, tangosta kuin rumbastakin ja vetänyt siihen myös puccinimaisia linjoja. Kapellimestari Juha Nikkola totesi musiikista seuraavaa: "Linkolan oopperaan säveltämä musiikki on ikään kuin kansanomaista nykymusiikkia, siinä on duuria ja mollia. Se on melodista ja laulullista, ja siinä on hyvin kauniita aarioita.". (Kymen Sanomat, Eija Anttila, 4.9.2002)

Täyttyneiden toiveiden maa -oopperassa laitapuolen kulkijat, vähäosaiset ja syrjäytetyt tapaavat kylän kapakassa ja alkavat pohtia, miten pääsisivät täyttyneiden toiveiden maahan, jossa kaikki toiveet toteutuisivat. Pian he huomaavat päässeensä sinne: sokea saa näkönsä, rampa kävelee, naisia, viinaa ja ruokaa riittää. Kateus alkaa kuitenkin hiljalleen jäytää onnen mahdollisuutta. Lopulta totuus valkenee: unelmat ja toiveet voivat täyttyä yhdessä ainoassa paikassa - mielikuvituksessa. (Lähde: Pekka Hako)

alba.fi
musicfinland.com

KymiScenes

Kapellimestari Dmitri Slobodeniouk
Viulusolisti Pekka Kauppinen

Kymi Sinfonietta julkaisi kolmannen levynsä joulukuussa 2007 yhteistyössä Alba Records –levy-yhtiön kanssa. Levy koostuu Kymi Sinfoniettalle läheisen säveltäjän Uuno Klamin teoksista, mukana on myös ensilevytyksiä. Levyllä kuultavat teokset ovat Uuno Klamin Viulukonsertto op. 32 (toinen versio, 1954), Sarja jousiorkesterille, Sérénades joyseuses sekä Kohtauksia nukketeatterista (I Ouverture, II Kiinalainen kauppias, III Baletti, IV Prinsessa Ruusunen ja V Urhoollinen kenraali).

Klamin säveltämää viulukonserttoa pidetään merkittävimpänä suomalaisena viulukonsettona Sibeliuksen konserton jälkeen. Sarja jousiorkesterille kuuluu Klamin pienimuotoisempiin teoksiin, joita hän sävelsi pidempää valmistelua vaativien Kalevala-sarjan ja Psalmuksen lomassa. Hilpeä Sérénades joyseuses on sävelletty vuonna 1933, kokoonpanoon on liitetty puhaltimia, piano ja lyömäsoittimia.

Klami sävelsi myös paljon näyttämömusiikkia, mutta lajissaan ainoita ovat alun perin kahdelle pianolle vuonna 1925 syntyneet Kohtauksia nukketeatterista. Alkuperäisteos on sittemmin kadonnut, mutta Klamin sovitus viidestä kappaleesta pienelle orkesterille vuodelta 1931 on tallella.

Kapellimestari Dmitri Slobodeniouk on ollut Kymi Sinfoniettan päävierailija ja on tällä hetkellä Oulu Sinfonian taiteellinen johtaja. Hän suoritti Sibelius-Akatemian kapellimestaridiplomin parhain mahdollisin arvosanoin Sinfonia Lahden kanssa 2001 ja menestyi sekä ensimmäisessä pohjoismaisessa Jorma Panula –kapellimestarikilpailussa 1999 että kansainvälisessä Donatella Flick –kilpailussa Lontoossa 2002. Slobodeniouk on myös Korsholman musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

Viulisti Pekka Kauppinen valmistui Sibelius-Akatemiasta poikkeuksellisen kiittävin arvosanoin keväällä 1994. Hän voitti Kuopion viulukilpailut 1989 ja sijoittui finaaliin vuoden 1990 Sibelius-viulukilpailuissa. Kauppinen on Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestari ja esiintyy ahkerasti kamarimuusikkona, omin konsertein sekä eri orkestereiden solistina. Klamin viulukonserton Kauppinen on soittanut Kymi Sinfoniettan lisäksi myös Tampereen, Turun ja Helsingin kaupunginorkesterien solistina.

Hilla ja Liisi

Kirjalevyn voi ennakkotila Kymi Sinfonietta orkesteritoimistosta. 
Julkaisun jälkeen se on myynnissä mm. Kymi Sinfoniettan orkesteritoimistossa ja
Teoksen verkkokaupassa.

Teoksen verkkokauppaan>>